ПАМ’ЯТКА УЧНЯМ, БАТЬКАМ ТА ВЧИТЕЛЯМ: ПРАВИЛА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ У ШКОЛІ

Пожежабула і є найнебезпечнішимстихійним лихом. Внаслідокпожежгине та страждаєзначнакількість людей. Хотілося б звернути вашу увагу на банальні, але водночаснеобхіднізнання правил пожежноїбезпеки. Бо, як відомо, найкращийспосібзахиститисявідпожежі – не спричинитиїї.

Як діяти учням та вчителям у разі пожежі в школі?

  1. Негайноповідомити про пожежу в пожежнуохорону, зачинитидвері у класі, де горить. Якщопобачитеохоплене вогнем приміщення, не намагайтесяувійти в нього.
  2. Повідомити про пожежудирекціюшколи, вжитиналежнихзаходівщодоевакуаціїдітей та людей ізприміщення.
  3. Почувши сигнал тривоги, учністаютьбіля парт і за вказівкоювчителязалишають по одному клас, останнімідевчительізкласним журналом. Належитьзачинитидверікласноїкімнати й усііншідверіна шляхуевакуації. Усі, кого не було в школіпід час сигналу тривоги, повиннінегайнойти до місцязбору й приєднатися до свогокласучигрупи.
  4. Місцезборуповинне бути піднавісомчи в іншомуприміщенні
  5. Нікому не можнаповертатися в приміщення
  6. Середевакуйованих, щозібралися на пункті, проводять перекличку (за класним журналом). Директор школипісля сигналу тривогийде до збірного пункту і там приймаєрапортивідусіхпідрозділів
  7. Для дітейізобмеженимиможливостями та неврівноваженоюпсихікоюповинні бути заздалегідьпередбаченіспеціальні заходи з евакуації.
  8. Вже до прибуттяпожежноїохоронислід знати, де саме, у якомуприміщенніпожежа і чивсіхевакуювали. Повинен бути план евакуаціїзішколи. Начальникаприбулогопожежногопідрозділузустрічають, маючиповнуінформацію.

Як поводитисьпід час пожежі в навчальномузакладі, коли поруч з учнем нема дорослоїлюдини?

Пожежа у твоємукласі, в приміщенні, в якомутиперебуваєш:

  • якщоможешвийти з класу через двері, рятуйся сам і допоможиіншим;
  • якщовихідперекрито вогнем, але поряд є зовнішняпожежнадрабина, використовуйїї;
  • під час пожежі не можнаховатися в глухі кути, під парти, шафи, у коморітощо;
  • захищайорганидихання і затулищілинипіддверима (кращевологимиганчірками);
  • подавайсигналирятувальникам.

Пожежа в коридорі:

  • перш ніжвизирнути в коридор, торкнисятильним боком долоні ручки вхідних дверей. Якщовонагаряча, невідчиняй – тампожежа;
  • ручка холодна – визирни в коридор. Коли там вогоньабобагатодиму зачини двері;
  • якщодимунебагато і вініде з низу, цеозначає, щопожежа – на нижніхповерхах. Не спускайся вниз, зайди в клас, зачини двері, чекай на допомогурятувальників;
  • якщонеможливозалишитиприміщення, а в тебе є мобільнийзв’язок, зателефонуй за номером «101», щобповідомити про себе. Стоятислід у приміщенні з виходомдовікна;
  • якщопожежасталасявищеповерхом, спускайся вниз сходами, захистившиорганидихання.

Профілактикапожежі в шлолі

У перший день навчальноїчвертіпроводятьінструктаж з усімадітьми і персоналом щодопроцедуриевакуації на випадокпожежі. Йогоповторюють раз на чвертьчипівріччя, про щороблятьвідповіднийзапис у класномужурналі.

У приміщеннях та на території закладу освіти заборонено курити і розкидатизапаленісірники, застосовувати в приміщенняхвідкритийвогонь. Не дозволено розпалювативогнища, спалюватисміття, відходи, пакувальніматеріали.

Використовуватипожежнийінвентар та інструментиможнатільки за призначенням.

Не користуватися у приміщенняхелектрокип’ятильниками, електрочайниками (крімспеціальновідведених і обладнаних для цьогомісць), не залишати без наглядуввімкнені в електромережукондиціонери, комп’ютери, радіоприймачітощо.

Черговимучнямпіслязакінченняуроківналежитьзачинитивікна, вимкнутиосвітлення, електроживленняприладів та обладнання (за виняткомчерговогоосвітлення та електрообладнання, яке, за вимогамитехнології, повинно працюватицілодобово).

Слідоглянутиприміщення, переконатися, щонемаєпорушень, якіможутьпризвести до пожежі, й тількипісляцьогозамкнутидвері. У разівиявленняпорушеньдоповістичерговомувчителеві, класномукерівнику, керівникунавчального закладу абопрацівникові, якиййогозаміщує.

Коженучасникнавчально-виховногопроцесу, якийвиявивпожежуабоїїознаки, зобов’язаний: негайноповідомити про це за телефоном «101» у пожежнучастину (слідчітконазвати адресу об’єкта, місцевиникненняпожежі, щосамегорить, а такожсвоєпрізвище); задіяти систему оповіщення людей про пожежу й підкерівництвомдорослихрозпочатиевакуаціюізбудівлі в безпечнемісцевідповіднодо плануевакуації.

Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області старший лейтенант служби цивільного захисту Владислав СЕКРЕТ

Кiлькiсть переглядiв: 74