Аптечки в класах школи: склад та призначення

Спеціалістка розповідає, в яких класах мають бути аптечки та які медикаменти мають в них міститися.

Аптечка має бути не лише в медичному кабінеті школи, а й у класах, де є найбільший ризик поранитися –спортивному залі, класі хімії, біології та трудового навчання. Про це розповіла завідувачка шкільного відділу Тернопільської міської дитячої комунальної лікарніСвітлана Козак,повідомляєвідомство 20 хвилин.За словами медика, склад аптечки регламентований наказами Міністерства освітиінауки та Міністерства охорони здоров’я. Необхідні медикаменти мають бути вмедичному кабінеті школи, а також у спортивному залі, кабінетах хімії, біології і трудового навчання, оскільки там існує ризик поранитись.Пані Козак зазначає, що орієнтовний перелік медикаментів для аптечки спортивного залу загальноосвітнього закладу освіти наведений у додатку до «Правил безпеки» під час проведення занять з фізичної культуриіспорту в загальноосвітніх навчальних закладах, затверджених наказом Міністерства освітиінауки України від 01.06.2010 р. № 521.Крім того, у додатках відповідних Наказів Міністерства освітиінауки затверджено орієнтовні переліки необхідних медикаментів, які мають бути в кабінеті біології, фізики, хімії та кабінетах трудового навчання. Кошти на аптечку медкабінету та вищеназваних класів надає дирекція.Медикаменти, які зберігаються у навчальних кабінетах мають бути під наглядом вчителя.

Наголошуємо, що аптечка має бути під наглядом вчителя, а не просто стояти на підвіконні. Адже діти можуть самостійно використовувати препаратиінаслідки можуть бути поганими. Тому все-таки краще, коли ліки зберігаються у медкабінетах. Там є спеціальні сейфи, медичні шафиівони під наглядом медсестри, –зазначила Світлана Козак.

За словами спеціаліста, аптечку можна розміститиівзвичайному класі, але лише за рішенням батьківського комітетуМедик зазначає, що аптечкою користуються при потребі. Проте перш ніж давати дитині ліки, школа має зв'язатися з батьками та запитати дозвіл.

За термінами придатності медикаментів стежить медична сестра школи. Це людина, яка професійно надає домедичну допомогу, наприклад, при епілептичних приступах чи інших непередбачуваних ситуаціях. Користуються аптечками при потребі. Адже зараз діти дуже активніітрапляється всяке. Та статистики ми не ведемо. Бувають вивихи, переломи, епілептичні приступи, банальна температура. Проте перш ніж давати учню ліки, школа зв’язується з батьками. Вони або дають дозвіл, або приїжджають по дитину.

Перелік медикаментів, перев’язувальних засобів і приладь для аптечки шкільних кабінетів фізики та хімії

  1. Аміаку розчин 10% 40 мл – 1фл.
  2. Бинт марлевий медичний нестерильний 10 мх5 см – 2уп.
  3. Бинт марлевий медичний стерильний 10 мх5 см – 2уп.
  4. Болезаспокійливі засоби (анальгін, цитрамон тощо) – 1уп.
  5. Борної кислоти розчин спиртовий 2% (3%) 10 (20) мл – 1фл.
  6. Розчинбрильянтовоїзелені спиртовий 1% 15 (20) мл – 1фл.
  7. Вазелін мазь 20 (25) г – 1уп.
  8. Валідол 0,06 N 10, таблетки – 1уп.
  9. Вата медична гігроскопічна стерильна 100 г – 1уп.
  10. Джгут кровоспинний гумовий – 1 шт.
  11. Йоду розчин спиртовий 5% 20 мл – 1фл.
  12. Лейкопластир 0,05х5 м – 1 шт.
  13. Ножиці медичні – 1 шт.
  14. Перекису водню розчин 3% 25 (40) мл – 1фл.
  15. Пінцет – 1 шт.
  16. Пластир бактерицидний 2,3х7,2 см – 5 шт.
  17. Серветки марлеві медичні стерильні – 2уп.
Кiлькiсть переглядiв: 78