ІГРИ НА РОЗВИТОК УВАГИ

ІГРИ З РІЗНИМИ ПРЕДМЕТАМИ

Якщо в дитини є улюблена іграшка, наприклад машинка, лялька і т. п., можна не сумніватися, що вона до найменших дрібниць знайома малюкові. А ось тренувати пам’ять та увагу краще на цілковито неочікуваних предметах.

Для цього необхідно розкласти в хаотичному порядку будь-які (іграшки, олівці, зубну пасту, гребінець, кубики тощо). Дайте дитині час запам’ятати всі предмети та накрийте їх рушником. Потім треба запитати: «Де тут кубик червоного кольору?», «Скільки було предметів?», «В якому місці лежить гребінець?», «Скільки олівців?» та ін.

Під час таких занять дитячий мозок посилено працює для ретельної концентрації, а значить, розвиток уваги відбувається на всі 100%. Ще можна погратися з розкиданими речами на столі. Дитині необхідно заплющити очі, щоб вона не підглядала, після цього один з батьків прибирає який-небудь предмет. Коли малюк знову дивиться на предмети, він повинен визначити, чого не вистачає.

«ХИТРІ ЧИСЛА»
Ця гра розвиває не тільки увагу, але й пам’ять, логіку, математичне сприйняття. Необхідно вирізати 20 карток і написати на них числа від 1 до 20. Далі треба їх ретельно перетасувати й у довільному порядку роздати по 10 карток собі та малюкові.

Завдання полягає в тому, що дорослий, який грає з дитиною, викладає одну картку будь-якого числа. При цьому дитина повинна покласти поряд картку з тим числом, яке ближче до заданого. Тобто, якщо мама або тато кладе картку з цифрою 5, то дитина повинна викласти картку з цифрою 4 або 6.

«ЧАСТИНИ ТІЛА»
Посадовити дитину поруч та, вказуючи на частину тіла, промовляти вголос її назву. Малюк повинен повторювати луною. Далі батьки хитрують: називають одну частину тіла, а показують на іншу. Наприклад, указують на ніс,
а говорять: «Це коліно». Однак малюк повинен правильно показувати на собі ті частини тіла, які називають, попри намагання батьків заплутати.
ЦИФРОВА ТАБЛИЦЯ

Ця гра сприяє розвитку уваги та спостережливості. Вам потрібні бланки з таблицею. Покажіть дитині таблицю з набором цифр від 1 до 25, які розміщені в довільному порядку. Але спочатку переконайтеся, чи знає ваша дитина наведені цифри. Скажіть їй: «Постарайся якомога швидше знаходити, показувати та називати вголос цифри від 1 до 25.» Більшість дітей 5-6 років виконують це завдання за 2-2,5 хвилини й майже без помилок.

МАЛЕНЬКИЙ ЖУК
Для цієї гри вам знадобиться аркуш з 16-ма клітинками та іграшковий жук. Дорослий, пояснюючи правила гри, говорить дитині: «Зараз ми будемо грати в таку гру. Перед тобою ігрове поле в клітинку. По цьому полю повзає жук. Він рухається по команді. Жук може рухатися вниз, угору, наліво, направо. Я буду диктувати тобі ходи, а ти будеш рухати жука по полю в потрібному напрямку. Роби це подумки. Малювати або водити по полю пальцем не можна!
Увага! Почали! Одна клітинка вгору, одна наліво. Одна клітинка вниз.
Одна наліво. Одна вниз. Покажи, де зупинився жук?»
Якщо дитині складно виконати завдання подумки, то спочатку можна дозволити їй показувати пальцем кожний рух жука, або рухати жучком по полю. Важливо, щоб у результаті дитина навчилася подумки орієнтуватися на полі в клітинку.

Завдання для жука можна вигадати найрізноманітніші. Коли поле з 16 клітинок буде опановано, переходьте до ігрового поля з 25, 36 клітинками, ускладнюйте завдання ходами: 2 клітини навскоси-направо-вниз, 3 клітини наліво і т. п.

/Files/images/123/andrvsk_vechornits_/234548787_858336974787765_5501804312632460000_n.png

Кiлькiсть переглядiв: 45