Підготовка до першого навчального дня: що потрібно зробити вчителю

Від того, яким буде перший навчальний день у школі, залежить чимало: і настрій, і мотивація, і бажання працювати. Не тільки учнів, а й педагогів! Тож не дивно, що вчителі готуються до нього особливо ретельно. Особливо зараз. Враховуючи стан освіти, варто розуміти, що цей навчальний рік буде не просто унікальним, він будет складним, адже перед нами зараз надто багато невизначеності. Тож що, враховуючи це, важливо зробити в перший навчальний день?

Забезпечити теплу зустріч

Як ми навчатимемося? Онлайн, офлайн чи у змішаному форматі: в різних регіонах України буде по-різному. А впродовж року ці формати можуть змінюватися і не раз. Це варто розуміти. Але який варіант не обрала б зрештою ваша школа, надзвичайно важливо створити атмосферу довіри і тепла у своєму класі. Потурбуйтеся про радісну та невимушену зустріч із дітьми, про їхнє знайомство одне з одним (за потреби), адже зараз вони також потребують трохи радості.

Про те, як організувати теплу зустріч із учнями, читайте в наших матеріалах:

  • Розтопити лід: 5 ідей для початку нового навчального року;
  • Вправи-криголами: покращення взаємин у класі;
  • 5 ідей для неординарного початку навчального року.

Також варто подумати про те, як ви будете знайомитися з новими класами та учнями. Звісно, можна просто назвати ім’я, але ж це, погодьтеся, не надто цікаво. До того ж перше враження відіграє неабияку роль!

Про те, як не нервуватися та підготуватися до знайомства з учнями, читайте в наших матеріалах:

  • 7 цікавих способів познайомитися з учнями;
  • Готуємося до знайомства з новим класом: ідеї та лайфхаки.

Підготуватися до освітнього процесу

Якщо ви працюватимете онлайн, то варто здійснити своєрідну ревізію ресурсів, які плануєте використовувати. По-перше, розробники могли оновити функціонал (навіть незначні на перший погляд зміни інтерфейсу можуть змусити розгубитися під час уроку, а навіщо нам це?) та додати нові фішки. По-друге, можливо, варто додати (або виключити) до звичного арсеналу нові ресурси та додатки, а також перевірити, чи нормально вони працюють із вашими гаджетами.

Якщо ж у вашій школі із вересня стартує традиційне навчання, то, звісно, необхідно підготувати клас. У кабінеті має бути затишно та зручно, адже погодьтеся, саме затишку останніми місяцями нам усім не вистачає. І насамперед дітям. Тож нехай клас будет таким, як завжди: зі святковими розтяжками, яскравими класними куточками, стильними прикрасами тощо. Звісно, всі вони можуть бути не просто красивими, а ще й корисними.

Про те, як підготуватися до навчання (онлайн чи офлайн), читайте в наших матеріалах:

  • Як перетворити віртуальний клас на острівець безпеки та стабільності;
  • Від офлайну до онлайну: адаптуємо план уроку до потреб дистанційного навчання;
  • Корисні поради для організації дистанційного навчання;
  • Як спланувати роботу в новому навчальному році в умовах війни: корисні поради;
  • Складаємо навчальний план та обираємо модельні навчальні програми для 5-х класів НУШ;
  • 10 освітніх трендів, які варто спробувати вчителю в новому навчальному році.

Що ще важливо? Очікування, процедури, правила – все це потрібно визначити одразу, в перший же день, так набагато простіше та ефективніше, і потім ніхто не зіштовхнеться з неприємними несподіванками. Адже планування та ретельна підготовка – ключ до успіху і в перший навчальний день, і протягом усього року.

Додати цікавинки та родзинки

Важливе завдання першого навчального дня– надихнути та мотивувати учнів до подальшої роботи. Тож варто додати до уроків різноманітні родзинки, які зацікавлять школярів. Це можуть бути короткі вправи на розвиток, наприклад,критичного мисленнятамедіаграмотності, цікавіонлайн-тести, творчі завдання тощо. Також можна запропонувати учням:

  • узяти участь умінідискусії,
  • створити короткий проєкт,
  • розробити правила навчання,
  • створитилепбукчимудбордна вільну тему;
  • організувати цікаве знайомство з допомогою сервісуFlipgrid.

Підготувати перший урок

Цьогоріч Міністерство освіти і науки України пропонуєзосередитися на національно-патріотичному вихованні, розвитку медаграмотності та критичного мислення. Звісно, окрему увагу варто приділити початку навчального року,зокрема першому уроку. МОН пропонує для ньоготему «Ми українці: честь і слава незламним!». До речі, знайти варіанти перших уроків ви можете в нашійБібліотеці.Про те, як організувати виховну роботу в новому навчальному році, читайте в наших матеріалах:

  • Виховна робота в умовах війни: важливі аспекти
  • Реалізація Концепції національно-патріотичного виховання: основні заходи та цікаві моменти

Підтримувати колег

Учителі потрібні одне одному. Із цим твердженням навіть не варто сперечатися! А зараз це важливо як ніколи. Тож ідеально до початку нового навчального року зібратися із колегами (можна просто онлайн) і поділитися думками та ідеями з приводу освітнього процесу в 2022-2023 навчальному році. Як організувати навчання так, щоб усім було зручно, як діяти під час повітряних тривог та в укритті, які навчальні методи та прийоми використовувати, як організувати виховний процес...

Усі ці важливі моменти варто обговорити разом. Адже досвід та знання ваших колег безцінні. А ще можна просто поспілкуватися та поділитися переживаннями чи сумнівами. Колеги зрозуміють вас як ніхто! Перший навчальний день цьогоріч стане справжнім випробуванням для всіх, тож важливо відчувати, що ви разом, ви– спільнота. І ви завжди готові прийти на допомогу одне одному, підказати та направити.

Кiлькiсть переглядiв: 60